dimecres, 6 d’abril del 2011

Exercici conte "La sang" de Mercè Rodoreda

Per Francesc Poblador

7. La protagonista sent que, a causa del pas del temps, el seu matrimoni ha fracassat:

a) Expliqueu què creu que ha fet fracassar el seu matrimoni.
La protagonista creu que el seu matrimoni ha fracassat per culpa de la monotonia. La seva vida, sense fills, començava a ser avorrida, després d’anys plantant dàlies, i com que aquestes només creixen en una època de l’any, la resta del temps el passaven amb avorriment i monotonia. A més, el marit de la protagonista, a causa del seu treball de cambrer, estava fora de casa la major part del temps. Només es trobaven quan se n’anaven a dormir, o quan es llevaven, i no tenien tanta comunicació. A més, ell no tolerava la falta de confiança que tenia ella, i veia que estava sempre gelosa, i era una cosa que a ell l’enfadava.

b) Quin motiu aparent observeu que desencadeni el fracàs?
El fet que, al principi, el marit perdi el seu treball. Això fa que hagi de recórrer a una recomanació d’un amic per a fer-se cambrer, on coneix la que serà la veïna i la qual s’enamorarà. Aquest enamorament farà que la parella s’acabi distanciant, i que, tot i els esforços que faran els dos per intentar fer ressorgir el matrimoni, aquest acabi en fracàs i acabin per a separar-se. Segons la dona, el detonant de la separació va ser el fet que es compressin dues cames separades per dormir bé. Com que ell no dormia bé per les nits d’ençà que treballava de cambrer, es van comprar dos llits separats per evitar molestar-la. A partir d’aquí, van començar la sèrie d’esdeveniments relacionats amb l’enamorament del marit que acabarien per destrossar el matrimoni. La separació dels llits es relaciona amb el fet que ell coneix la noia al restaurant on treballa. Per tant, el detonant seria la noia.

c) En quina estació de l’any es formalitza aquesta ruptura?
La ruptura deu passar en els dies de tardor o hivern, ja que Rodoreda fa que les estacions simbolitzin els estats d’ànim dels personatges. Com la separació és una cosa que no els agrada a cap dels dos, el seu estat d’ànim deu ser trist i apagat. Per tant, si el temps reflex el seu estat anímic, l’estació ha de ser tardor o hivern.

d) Per similitud, en quina època de la seva vida es trenca?
Es trenca quan està en una edat avançada, entre els 40 o 50 anys, ja que diu que comença a notar la menopausa. A més, no la fa feliç trencar el seu matrimoni a la seva edat, ja que creu que mai més es podrà tornar a enamorar. Per similitud, es pot relacionar amb les flors, ja que, quan no les cuides, les flors es marceixen. Representa que ella, que no s’ha cuidat, ja que estava massa pendent del seu marit, s’ha acabat marcint (és a dir, s’ha marcit la seva condició com a dona).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada